HomeΛοιπά Θέματα

10 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες για τα Χριστούγεννα

10 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες για τα Χριστούγεννα

Χρώματα, αρώματα, αναμνήσεις (νέες και παλιές), παρέα ή και μοναξιά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα Χριστούγεννα, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιόδους ετησίως.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα τραγούδια, η γαλοπούλα αποτελούν μερικά από τα έθιμα που τηρούνται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ωστόσο και μερικά γεγονότα, όχι και τόσο γνωστά, που αξίζει να παραθέσουμε.

1. Ο Ρούντολφ το ελάφι ήταν δημιούργημα του μάρκετινγκ

Ο Ρούντολφ το ελάφι (για χάρη του οποίου έχει γραφτεί και το πασίγνωστο τραγούδι) με την κόκκινη μύτη έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της χριστουγεννιάτικης κουλτούρας. Η ιστορία του γνωστή, ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι δημιουργήθηκε για μια καμπάνια μάρκετινγκ. Το αμερικανικό πολυκατάστημα Montgomery Ward ήθελε να φτιάξει διασκεδαστικά βιβλία ζωγραφικής για να τα χαρίσει στα παιδιά το 1939 και ανέθεσε στον Robert L. May να δημιουργήσει ένα ποίημα για το βιβλίο.

Ο Ρούντολφ λοιπόν, γεννήθηκε εξαιτίας αυτού και έγινε ένα πολιτιστικό σύμβολο για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο! Ακόμα καλύτερα, η ιστορία του Ρούντολφ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εκφοβίζουμε τους άλλους επειδή μοιάζουν διαφορετικοί, αλλά αντίθετα να τους αγκαλιάζουμε.

2. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σπαταλούν 48 εκατ. λίρες για Χριστουγεννιάτικες πουτίγκες

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στη Βρετανία.

Ο λόγος για τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, για την οποία οι Βρετανοί σπαταλούν κάθε χρόνο 48 εκατ. λίρες.

3. Στην Ιαπωνία την ημέρα των Χριστουγέννων τρώνε KFC

Δεν το συναντάς συχνά αυτού του είδους το… έθιμο. Μόνο στην Ιαπωνία λοιπόν, την ημέρα των Χριστουγέννων οι πολίτες πάνε στα KFC και τρώνε.

Αυτή η ασυνήθιστη παράδοση χρονολογείται από το 1974, όταν ένα KFC στην Ιαπωνία έλαβε ένα παράξενο αίτημα για κάποιον που θα ντυνόταν Άγιος Βασίλης και θα παρέδιδε κουβάδες με τηγανητό κοτόπουλο σε ένα κοντινό χριστουγεννιάτικο πάρτι. Αυτό έγινε επιτυχία και ώθησε την KFC να ξεκινήσει την πρώτη της χριστουγεννιάτικη καμπάνια το 1974.

Οι παραγγελίες πρέπει να κλείνονται δύο μήνες νωρίτερα και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ουρές φτάνουν μέχρι το δρόμο.

4. Ο Άγιος Νικόλαος ενέπνευσε τον “χαρούμενο” χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη

Η εικόνα του Άγιου Βασίλης, με τα λευκά μούσια και την κόκκινη στολή, εμπνεύστηκε από κάπου. Και η έμπνευση αυτού είναι ο Άγιος Νικόλας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Άγιος Νικόλαος βοηθούσε τους φτωχούς και τους άπορους, δίνοντας χρήματα σε όσους είχαν ανάγκη, σώζοντας άδικα κατηγορούμενους φυλακισμένους και περιθάλποντας ασθενείς. Μετά τον θάνατό του, οι ιστορίες για την καλοσύνη του ενέπνευσαν τον χαρούμενο και ζωηρό χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη που γνωρίζουμε σήμερα.

5. Η Coca-Cola βοήθησε στη δημιουργία της εμβληματικής “εικόνας” του Άγιου Βασίλη

Ενώ συνήθως φανταζόμαστε τον Άγιο Βασίλη ως έναν στρουμπουλό, χαρούμενο άνδρα ντυμένο με μια μεγάλη κόκκινη στολή, δεν ήταν πάντα έτσι. Η αρχική εικόνα του Άγιου Βασίλη ήταν ενός λεπτού και τρομακτικού, ντυμένου με δέρμα ζώου του Σκανδιναβικού κυνηγού, η οποία δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο του Εμφυλίου Πολέμου Thomas Nast.

Ο Nast συνέχισε να αλλάζει την εικόνα επί 30 χρόνια. Μόνο τη δεκαετία του 1920, όταν η εταιρεία Coca-Cola Company ξεκίνησε τη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση και παρουσίασε την εμβληματική εικόνα του Άγιου Βασίλη που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα.

6. Ένα από τα μεγαλύτερα γλυκά σπιτάκια είχε το ίδιο μέγεθος με ένα πραγματικό σπίτι

Το 2013, έγινε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο γλυκό σπίτι που φτιάχτηκε ποτέ στο Τέξας. Το σπίτι είχε μήκος 60 πόδια, πλάτος 42 πόδια και ύψος 10,1 πόδια, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.110,1 κυβικά μέτρα, καθώς και σε 35,8 εκατομμύρια θερμίδες!

7. Το Jingle Bells ήταν το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε στο διάστημα

Κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης Gemini 6A της NASA στις 16 Δεκεμβρίου 1965, το Jingle Bells έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε στο διάστημα.

Οι αστροναύτες, σύμφωνα με το sykescottages, κατά την πτήση έπαιξαν ένα αστείο στον Έλεγχο Αποστολών, δηλώνοντας ότι μπορούσαν να δουν ένα “αντικείμενο που ταξιδεύει σε χαμηλή τροχιά από βορρά προς νότο”, και στη συνέχεια ερμήνευσαν το διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

8. Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν πάντα στις 25 Δεκεμβρίου

Κι ενώ τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν τη γέννηση του Ιησού Χριστού, η ημερομηνία του γεγονότος έχει χαθεί στην ιστορία. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, ο Ιησούς γεννήθηκε πιθανότατα την άνοιξη και όχι στις 25 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία της γιορτής μπορεί να επιλέχθηκε επειδή συνέπεσε με τα Σατουρνάλια, μια παγανιστική γιορτή προς τιμήν του Κρόνου, του θεού της γεωργίας.

9. Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που άφησαν γάλα και μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη

Η πρακτική του να αφήνεις μπισκότα και γάλα για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να ανάγεται στη σκανδιναβική μυθολογία. Οι άνθρωποι άφηναν άχυρο και καλούδια για το οκταπόδαρο άλογο του Όντιν, τον Σλέιπνερ, με την ελπίδα ότι η θεότητα θα τους επισκεπτόταν στις κυνηγετικές του περιπέτειες για τη γιορτή. Το έθιμο αυτό πέρασε στα ολλανδικά παιδιά που άφηναν γλυκά για τον Άγιο Βασίλη.

10. Το μεγαλύτερο δώρο των Χριστουγέννων στάλθηκε το 1865

Τα δώρα είναι, προφανώς, ένα από τα καλύτερα μέρη των Χριστουγέννων για τους περισσότερους ανθρώπους, μαζί με την οικογένεια και το φαγητό. Γνωρίζετε όμως ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο στην ιστορία;

Το 1865, ο Edouard de Laboulaye πρότεινε ένα δώρο από τη Γαλλία προς τις ΗΠΑ για να τιμήσει τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και να τιμήσει τον εκλιπόντα πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν. Το Άγαλμα της Ελευθερίας εγκαινιάστηκε επίσημα το 1886 και έκτοτε έχει γίνει ένα εμβληματικό σύμβολο των ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.

πηγή 

COMMENTS