HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση εργαζομένων “Σ/Μ Λάρισα” με Υπ. Δικαιοσύνης, παρουσία Μάξιμου: Ευχαριστίες και διευκρινήσεις για τα επόμενα βήματα

Συνάντηση εργαζομένων “Σ/Μ Λάρισα” με Υπ. Δικαιοσύνης, παρουσία Μάξιμου: Ευχαριστίες και διευκρινήσεις για τα επόμενα βήματα

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα είχε το προεδρείο των απολυμένων εργαζομένων στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ με τον νομικό τους εκπρόσωπο παρουσία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, προκειμένου να τον ευχαριστήσουν για την τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για την αποζημίωσή τους και να τους παρασχεθούν διευκρινήσεις για τα επόμενα βήματα στα οποία θα πρέπει να προβούν.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού κ. Ντίνος Κόκκινος, ο νομικός συνεργάτης κ. Κώστας Μακρυγιάννης και το δικαστικό τμήμα του Υπουργείου, διευκρινίστηκαν ζητήματα τόσο για τους απολυμένους των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ όσο και για τους εργαζόμενους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας σχετικά με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4715 ως προς τον χρόνο εφαρμογής των νόμων 4335/2015 και 4336/2015 σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ήδη κηρυχθείσες πτωχεύσεις.

Αφού τονίστηκε η θετική προοπτική που δίνει η ερμηνευτική διάταξη, τη δυνατότητα εξόφλησης των εργαζομένων, επανέρχονται ως προς τα προνόμια πριν την 01.01.2016 κατάσταση, επισημάνθηκαν οι ιδιαιτερότητες και των δύο περιπτώσεων (ΕΑΣ και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ) και οι δυνατότητες αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων, δεδομένου ότι ήδη έχει συνταχθεί πίνακας κατάταξης για το ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ, ο οποίος είχε αφήσει εκτός κατάταξης τους εργαζόμενους και που μπορεί να αλλάξει αφού η ερμηνεία των διατάξεων των νόμων 4335/2015 και 4336/2015 αποσαφηνίζει ότι, η αληθής έννοια αυτών δεν έχουν εφαρμογή σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (αφορά την περίπτωση της ΕΑΣ) άλλα και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε πτωχεύσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των παραπάνω νόμων, που αφορά το ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ.

Μάλιστα, η προνομιακή κατάσταση των εργαζόμενων ακόμη και αν ασκηθούν ένδικα μέσα και βοηθήματα κατά αυτής, δεν αναστέλλει τη διανομή. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν τις οφειλόμενες αξιώσεις τους εφόσον ισχύουν τα παραπάνω.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα τα όργανα της πτώχευσης να κινηθούν στην ενεργοποίηση των εν λόγω διατάξεων διεκδικώντας αλλαγή του πίνακα κατάταξης.

Η παρέμβαση του κ. Κόκκινου προς αυτή την κατεύθυνση ήταν δυναμική, ενώ ο βουλευτής κ. Χαρακόπουλος εστίασε στη δρομολόγηση των επόμενων βημάτων προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τόσο των εργαζομένων του ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ όσο και της ΕΑΣ Λάρισας, άλλα και άλλων ΕΑΣ, όπως των Φαρσάλων.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα -με τον οποίο είχα στενή συνεργασία μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν- άνοιξε η πόρτα, εκτός από τους εργαζόμενους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας και για τους εργαζόμενους των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ, ώστε να βρουν το δίκιο τους και να εισπράξουν όσα τους οφείλονται. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι  θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και η περίπτωση των εργαζομένων της πρώην ΕΑΣ Φαρσάλων».

Η συζήτηση εκτός από κατατοπιστική δημιούργησε έντονα συναισθήματα ικανοποίησης στους εκπροσώπους των εργαζομένων που είδαν ολοφάνερα την υποστήριξη του αρμοδίου υπουργού στην ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Στη σύσκεψη εκ μέρους της απολυμένων εργαζομένων στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ συμμετείχαν η πρόεδρος κ. Σοφία Πιάχα, η αντιπρόεδρος κ. Σταυρούλα Μαραμή, η γραμματέας κ. Αγγελική Μπάτζιου και ο νομικός τους σύμβουλος κ. Δημήτρης Κρίτσανος. 

COMMENTS