HomeΕΛΛΑΔΑ

Φυσικό αέριο σε 1500 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα μέσο ΕΣΠΑ με απόφαση Κώστα Αγοραστού

Φυσικό αέριο σε 1500 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα μέσο ΕΣΠΑ με απόφαση Κώστα Αγοραστού

Κ. Αγοραστός: «Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα
Περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη Θεσσαλία μπορούν να αποκτήσουν φυσικό αέριο μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού να εντάξει στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με προϋπολογισμό 6,12 εκατομμύρια ευρώ το έργο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες».
Δικαιούχος φορέας του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Ενέργειας.
«Η σωστή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, οδηγεί σε έργα ουσίας, με βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που στηρίζουν τα νοικοκυριά, δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική, τοπική οικονομία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα. Σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, επενδύουμε 6,12 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα ώστε να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου. Στηρίζουμε την οικογένεια, φροντίζουμε το περιβάλλον, μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμα στα αστικά κέντρα και δημιουργούμε αλυσίδα ενεργειών που κινητοποιεί την τοπική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται
Η Πράξη αφορά σε χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές της Θεσσαλίας με υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και δυνατότητα σύνδεσης. Ειδικότερα, αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές.
Προβλέπεται η ενίσχυση ιδιοκτητών με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με σύστημα φυσικού αερίου, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν στην προκήρυξη που πρόκειται να εκδοθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η προκήρυξη
Ο Δικαιούχος του έργου (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα εξειδικεύσει το μηχανισμό εφαρμογής, τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των ωφελουμένων στη Δράση μέσω ανοικτής διαδικασίας επιλογής – προκήρυξης που θα εφαρμοστεί. Ως φορέας υποδοχής αιτήσεων και υλοποίησης του έργου, προβλέπεται να οριστεί η ΕΔΑ Θεσσαλίας, αρμόδιος φορέας που διαθέτει σχετική εμπειρία και δυνατότητα.
Τα οφέλη
Αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών, με εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου τάξης 4.000 τόνων Ισοδύναμου CO2, καθώς και η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως αστικές. Εκτιμάται ότι με τη δράση θα αντικατασταθούν περίπου 1.500 συστήματα θέρμανσης.

COMMENTS