HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: “Πότε θα λάβουν προσαύξηση σύνταξης όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση;”

Μ. Χαρακόπουλος: “Πότε θα λάβουν προσαύξηση σύνταξης όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση;”

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2020

 

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ:

 

Πότε θα λάβουν προσαύξηση σύνταξης όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση; 

 

«Πολλοί συνταξιούχοι, που κατά τον εργασιακό τους βίο είχαν και δεύτερη απασχόληση με εισφορές στα ανάλογα ταμεία, διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται σε “καθεστώς ομηρίας“, αναμένοντας επί μακρύ διάστημα την απόδοση όσων δικαιούνται». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά την περίοδο που εργάζονταν ως μισθωτοί είχαν ασφάλιση και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη συνταξιοδότησή τους ως μισθωτοί, μετά τη συμπλήρωση του απαραίτητου ασφαλιστικού χρόνου και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, δεν έχουν λάβει τις προσαυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους για τις εισφορές που πλήρωναν για αρκετά χρόνια και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως, μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν μετά την υποβολή σχετικών ερωτημάτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η απάντηση που λαμβάνουν για την καθυστέρηση της διευθέτησης του προβλήματος, παραπέμπει στην απουσία μηχανογραφικής εφαρμογής για τον υπολογισμό των ακριβών ποσών που δικαιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι αριθμούν αρκετές χιλιάδες και ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως αυτοκινητιστές, μηχανικοί, γιατροί κλπ. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα έχει μια δυσκολία, λόγω της πληθώρας των αλλαγών και τροποποιήσεων των τελευταίων ετών. Ωστόσο, καθώς η συγκεκριμένη εκκρεμότητα καθυστερεί σε βάθος χρόνου, προς ζημία των δικαιούχων, απαιτείται η ταχύτερη διευθέτησή της». 

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει δυο ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό: 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων με τις συντάξεις όσων δικαιούνται προσαυξήσεις από τις εισφορές που είχαν καταβάλει και σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα κατά τον εργασιακό τους βίο;
  2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του προβλήματος και ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο χρονικός ορίζοντας της απόδοσης της προσαύξησης που αναμένουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι;

 

 

COMMENTS