HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ανάγκη επείγουσας επίλυσης προβλημάτων με εργάτες γης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ:

 

Ανάγκη επείγουσας επίλυσης προβλημάτων με εργάτες γης

 

Την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αγρότες με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, λόγω της στασιμότητας στην έκδοση ΑΜΚΑ και της αδυναμίας επανεισόδου όσων έφυγαν, ώστε να μπορέσουν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από αντιπροσωπεία αγροτών της Αγιάς, αποτελούμενη από τους παραγωγούς κ.κ. Αποστόλη Καφετσιούλη, Βασίλη Ντελή και Θωμά Τζουβάρα, κατέθεσε σχετική ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη, Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη και Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.   

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η επέλαση του κορονοϊού προκάλεσε προβλήματα στην έλευση αλλοδαπών εργατών γης κατά την περίοδο των εαρινών καλλιεργητικών εργασιών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 1ης Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Α΄ 90), θεσπίστηκε έκτακτη διαδικασία για την έκδοση αδειών εργασίας πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αγρότες, έχουν προκύψει πρακτικά προβλήματα που χρήζουν άμεσων πρωτοβουλιών για την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ΠΝΠ προέβλεπε την έκδοση νέων αδειών εργασίας για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Όμως, ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει και την περίοδο της συγκομιδής, όπου η ανάγκη για εργάτες γης κορυφώνεται. Η συγκομιδή ήδη ξεκίνησε για διάφορες καλλιέργειες φρούτων, αλλά θα ενταθεί σημαντικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ στην επαρχία Αγιάς, η συγκομιδή μήλων κρατά τη ζήτηση για εργατικά χέρια σταθερά υψηλή μέχρι και τον Οκτώβριο.

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος ισχύος των έκτακτων αδειών εργασίας για αλλοδαπούς εργάτες γης. Ωστόσο, υφίσταται θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες γης που εισήλθαν στη χώρα με την έκτακτη αυτή διαδικασία, εργάστηκαν, αλλά για διάφορους λόγους έχουν αποχωρήσει. Η διατύπωση στη νομοθεσία ότι η έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας ισχύει μόνο μία φορά, δεν επιτρέπει την επανείσοδό τους με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, οι παραγωγοί προβληματίζονται για το πως θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικά χέρια κατά τη συγκομιδή. 

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές από αγρότες για στασιμότητα στην έκδοση ΑΜΚΑ για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που εργάστηκαν νόμιμα με την έκτακτη διαδικασία. Με την καθυστέρηση στην έκδοσή του οι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα ανάλογα εργόσημα, ενώ το κράτος κινδυνεύει να χάσει έσοδα από νόμιμη εργασία.. 

Γνωρίζοντας τις ανάγκες τους, άλλα και την έλλειψη εργατικών χεριών, οι αγρότες ζητούν, πέραν της παράτασης του χρόνου ισχύος των έκτακτων αδειών εργασίας για αλλοδαπούς εργάτες γης, να υπάρξει η δυνατότητα επανεισόδου όσων έφυγαν, ώστε να μπορέσουν να συγκομίσουν την παραγωγή τους». 

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Λόγω της σοβαρής έλλειψης εργατικού προσωπικού σε εποχικές αγροτικές εργασίες, εξετάζετε τη δυνατότητα επανεισόδου σε όσους αλλοδαπούς εποχικούς εργαζόμενους απασχολήθηκαν νομίμως το προηγούμενο διάστημα στην αγροτική παραγωγή και στη συνέχεια επέστρεψαν στην πατρίδα τους;
  2. Προτίθεσθε να επισπεύσετε τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς εργάτες γης;  

 

COMMENTS