HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος σε Βορίδη για Αργυροπούλι: “Ζημιές σε αχλάδια και αμπέλια λίγο πριν τη συγκομιδή”

Μάξιμος σε Βορίδη για Αργυροπούλι: “Ζημιές σε αχλάδια και αμπέλια λίγο πριν τη συγκομιδή”

Την έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών, ειδικά για τις καλλιέργειες που βρίσκονται λίγο πριν τη συγκομιδή (κυρίως αχλάδια και πρώιμα αμπέλια), ώστε να γίνει πράξη η μέριμνα της πολιτείας για τους πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες και κτηνοτρόφους του Αργυροπουλίου, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη επανέρχεται στο ζήτημα των καταστροφών που προκαλεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, θέμα που ανέδειξε και στη συζήτηση που προκάλεσε για την κατάσταση του ΕΛΓΑ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του «οι καιρικές συνθήκες αποτελούν τονσημαντικότερο αστάθμητο παράγοντα στην αγροτική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια, ελέω κλιματικής αλλαγής,ολοένα και πυκνώνουν απρόσμενα καιρικά φαινόμενα πουπροκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες κυριολεκτικά στο πάρα πέντε πριν τη συλλογή και σπέρνουν την απελπισία στους πληγέντες αγρότες. 

Στο Αργυροπούλι του δήμου Τυρνάβου, η ανεμοθύελλα κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου επέφερε ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικά κτήρια. Λόγω των ισχυρών ανέμων, που συνοδεύτηκαν από δυνατή βροχή και χαλάζι, προκλήθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βασικές υποδομές, όπως οι αγροτικοί δρόμοι και το δίκτυο ηλεκτροδότησης. 

Σημαντικότερες ήταν οι καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες,καθώς ξεριζώθηκαν ακόμα και δένδρα σε ελεύθερα σχήματα οπωροφόρων. Το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο για τα αχλάδια και τα πρώιμα αμπέλια, κύριες καλλιέργειες της περιοχής,που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συλλογή. Παρότι καλλιεργούνται σε υποστηριζόμενα σχήματα (παλμέτα), η σφοδρότητα του ανέμου ήταν τέτοια που εκθεμελίωσε ολόκληρες σειρές και κατέστρεψε την υπάρχουσα υποδομή, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι«εύλογα οι πληγέντες αγωνιούν, καθώς βλέπουν να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς καιαναμένουν την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι πληγείσεςκαλλιέργειες βρίσκονται μερικές ημέρες πριν την συγκομιδή,η άμεση καταγραφή των ζημιών είναι επιβεβλημένη ώστε να υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση και δίκαιες αποζημιώσεις».

COMMENTS