HomeΔΙΕΘΝΗ

Η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης – «Βουτιά» 12,1% του ΑΕΠ

Η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης – «Βουτιά» 12,1% του ΑΕΠ

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ιστορίας της  κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, την περίοδο που κορυφώθηκε η κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

 

Συγκεκριμένα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% και κατά 11,9% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

euroz%201Capture
 
 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μακράν πτώση του ΑΕΠ από το 1995 όταν άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στοιχεία και ήρθε όπως αναμενόταν στο διάστημα κατά το οποίο κορυφώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID -19, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους το ευρωπαϊκό ΑΕΠ είχε καταγράψει πτώση 3,6%.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Θετικά ήταν τα νέα πάντως στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος συνέχισε την ανοδική του τάση διαψεύδοντας τις φόβους για επιβράδυνσή του.  Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο.

Ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση κατέγραψε και το πιο ενδεικτικό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και οποίος διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1,1% του Ιουνίου.

Γερμανία: Η μεγαλύτερη ύφεση σε διάστημα 50 ετών

Χτες, η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ της από το 1970 στο β’ τρίμηνο του 2020. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε επίπεδο τριμήνου και σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση, με την ύφεση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 9%.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καταγράφηκε τεράστια πτώση σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις καταναλωτικές δαπάνες και στη δημιουργία κεφαλαίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ στη Γερμανία, το 1970», επισήμανε υπηρεσία.

COMMENTS