HomeΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Ανύπαρκτη» η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ξεκινάμε γεωτρήσεις

«Ανύπαρκτη» χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνές στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς «η Ελλάδα δεν κράτησε την υπόσχεσή της σχετικά με τα ενεργειακά» στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε σταματήσει τις προσπάθειες για εντοπισμό υδρογονανθράκων μετά από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, προανήγγειλε νέες έρευνες, μετά τη συμφωνία.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει για 3 με 4 εβδομάδες να παγώσουμε τις έρευνες, και όπως είπε εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σσ υπονοώντας την Ελλάδα) αλλά αν το ζητάς εσύ θα το κάνω. Και ακολούθως τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, καθώς όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.

«Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης μ’ αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες ζώνες. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν. 

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Σχετικά με την τουρκική οικονομία. ο Ερντογάν σημείωσε πως «έχει ισχυρή δομή και οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην ισοτιμία είναι προσωρινές. Η τουρκική λίρα θα επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα ανάλογα και με τις παγκόσμιες εξελίξεις». 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το ξέσπασμα του κορονοϊού και πρόσθεσε πως οι οικονομίες των χωρών «έκαναν ζιγκ-ζαγκ» λόγω της πανδημίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ΑΕΠ της Τουρκίας και άλλοι δείκτες όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οικιακών επίπλων και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος αυξήθηκαν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2002. «Η Τουρκία ανεβαίνει, αλλά υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να δουν αυτήν την άνοδο», είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τον κόσμο σε ό,τι αφορά την οικονομία.

 

 

COMMENTS