HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΛΕΡΙΑ “Δελέ”, “Κουτάφ” και “Εβερνάζ”,

ΔΕΛΕΡΙΑ “Δελέ”, “Κουτάφ” και “Εβερνάζ”,

ΔΕΛΕΡΙΑ

  Βρίσκονται 9 χλμ. από τον Αμπελώνα και 26 χλμ. από τη Λάρισα. Στα Χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό αποτελούνταν από 3 οικισμούς τους “Δελέ”, “Κουτάφ” και “Εβερνάζ”, που αντιστοιχούν στα ονόματα τριών Αράβων στρατηγών. Τα Δελέρια μέχρι το 1881 ήταν υπό την τουρκική κατοχή και κατοικούνταν από Τούρκους. Μετά τη συνθήκη του Βερολίνου, το χωριό προσαρτήθηκε στη Θεσσαλία και εγκαταστάθηκαν εδώ κάτοικοι από τα μέρη Κρυόβρυση, Ελασσώνα, Καρυά και Συκαμινέα. Αξιοσημείωτο γεγονός στην ιστορία του χωριού αποτελεί  η ελληνοτουρκική μάχη, που διεξήχθη  εντός του οικισμού το 1897. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος  του 1897 άρχισε στις 5 Απριλίου και ήταν ατυχής για την Ελλάδα. Η περιοχή του Τυρνάβου επηρεάστηκε από την πρώτη  κιόλας μέρα, καθώς οι  εναρκτήριες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Μελούνα,  στους πρόποδες  της οποίας βρίσκεται ο Τύρναβος. Επικεφαλής της ελληνικής Ταξιαρχίας που είχε καταλάβει τη γραμμή Μπογάζι –  Λουσφάκι, Γκριτζόβαλη, Μελούνα  ήταν ο ταξίαρχος Μαστραπάς και διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων ο Εντέμ Πασάς. Η μάχη άρχισε στις 6 το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, στη Μελούνα.
201910261431455404

Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου με άλογα https://www.larissanet.gr/φωτ. Κώστας Τσομάκος

Μετά από σθεναρή αντίσταση τα ελληνικά στρατεύματα, που στο μεταξύ  έχασαν  τον ταξίαρχό τους, υποχώρησαν στη γραμμή Λουσφάκι – Δελέρια, που έγινε τρομερή μάχη. Ύστερα από ηρωική άμυνα μιας μέρας μπροστά στη μεγάλη αριθμητική υπεροχή του εχθρού, ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε  να υποχωρήσει  προς τη Λάρισα κι από κει στα Φάρσαλα.Οι κάτοικοι του  Τυρνάβου και των γύρω χωριών, βλέποντας  τα ελληνικά στρατεύματα  να συμπτύσσονται, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν με κάθε μέσο (σούστες, κάρα κ.λ.π.) προς τη Λάρισα. Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού  με τα  αποχωρούντα στρατεύματα  επέφερε μεγάλη σύγχυση.Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Τύρναβο στις 12 Απριλίου 1897. Οι Τυρναβίτες ακολούθησαν τα αποχωρούντα στρατεύματα και από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία έφθασαν στη Χαλκίδα, στη Λειβαδιά και στην Αθήνα όπου έμειναν για έναν περίπου χρόνο.Με την επιστροφή των κατοίκων  στα επόμενα χρόνια, τα Δελέρια ακολούθησαν μέχρι και σήμερα  το δρόμο της ανάπτυξης μέσα από τις καθημερινές  προσπάθειες  των ντόπιων κατοίκων τους.Σήμερα, τα Δελέρια κατοικούνται από 1.002 άτομα, τα οποία επιδίδονται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Στο κέντρο των Δελερίων δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου (1898), ενώ η εκκλησία της Παναγίας, που καταστράφηκε το 1897 από τους Τούρκους ανακατασκευάστηκε το 1980. Στο ξωκκλήσι του Αγ. Αθανάσιου (1968), που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, οι κάτοικοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με ψήσιμο αρνιών σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος “Αστραπή” παίρνει μέρος στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας.
201910261431361210

Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου με άλογα Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου με άλογα https://www.larissanet.gr/φωτ. Κώστας Τσομάκος

COMMENTS