HomeΤΥΡΝΑΒΟΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αχλάδι: Με σημαντικές αυξήσεις ολοκληρώθηκε το Κρυστάλλι στον Τύρναβο

Αχλάδι: Με σημαντικές αυξήσεις ολοκληρώθηκε το Κρυστάλλι στον Τύρναβο

Με ικανοποίηση ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του αχλαδιού στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, όπου η παραγωγή της κυρίαρχης ποικιλίας Κρυστάλλια ήταν σημαντικά αυξημένη φέτος σε σύγκριση με την περσινή σεζόν. Στην Τρίπολη, αντίθετα, όπου η συγκομιδή ξεκινάει στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι καλλιεργητές έδωσαν μάχη με τους εχθρούς της καλλιέργειας. Την ίδια στιγμή, στην Ημαθία η παραγωγή εμφανίζει αποκλίσεις από τη μια περιοχή στην άλλη.

Ανάρπαστα τα ποιοτικά αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου

Χαμόγελα στους αχλαδοπαραγωγούς-μέλη του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, προβληματισμό στους συναδέλφους τους στην Τοπική Κοινότητα Δέντρων σκόρπισε η ολοκλήρωση της συγκομιδής στα επιτραπέζια αχλάδια. Κι αυτό γιατί στον Τύρναβο, όπου τα Κρυστάλλια θεωρούνται ο βασιλιάς του αχλαδιού, η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 20%-25%, ενώ στα Δέντρα η αντίστοιχη παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 50%, αποτέλεσμα της παγωνιάς της 17ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Σωτήρη Ταμπόση, «η συγκομιδή στα επιτραπέζια ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή. Υπολογίζει ότι συγκεντρώθηκαν από τον ΑΣΕΠΟΠ περί τους 1.500 τόνους Κρυστάλλι, 300 τόνοι Σάντα Μαρία και 300 τόνοι Κόσια και Κοντούλες. Οι εκτός συνεταιρισμού παραγωγοί πούλησαν τα αχλάδια σε τιμές με μεγάλη διακύμανση, από 40-65 λεπτά/κιλό, με τους περισσότερους να πληρώνονται 45-55 λεπτά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δέντρων Τυρνάβου, Χρήστος Τασούλας, σημείωσε ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις επιτραπέζιες ποικιλίες και μαζεύτηκαν μετά βίας 2.000 τόνοι Κοντούλα και Santa Maria κι άλλοι 2.000 τόνοι Κρυστάλλια. Η πλειονότητα της παραγωγής, σύμφωνα με τον ίδιο, πωλήθηκε ήδη σε εμπόρους, σε τιμές 15% περίπου πάνω από τις περσινές, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε η μικρή παραγωγή, ενώ και η ποιότητα του προϊόντος χαρακτηρίστηκε άριστη.

Στα περσινά επίπεδα η παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία η συλλογή έχει ξεκινήσει με τις πιο πρώιμες ποικιλίες και την παραγωγή χωρίς σημαντικές μεταβολές από πέρσι. Το θετικό, όπως μας εξηγεί η Σοφία Κεμπαπίδου, γεωπόνος από το Βρυσάκι Ημαθίας, είναι η μειωμένη παρουσία της ψύλλας και της καρπόκαψας, κάτι το οποίο είναι σημαντικό στον τομέα της φυτοπροστασίας. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, η ίδια μας είπε ότι η ποικιλία Σίσσυ στην πυκνή φύτευση ξεπέρασε τους 5 τόνους το στρέμμα, ενώ σε παλμέτα των 125 φυτών ανά στρέμμα έφτασε τους 4 τόνους.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο οποίος καλλιεργεί τις ποικιλίες Williams και Highland, παρατηρεί μικροκαρπία και μειωμένη καρπόδεση στην περιοχή του λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν. Όσον αφορά την τιμή, μας είπε ότι οι βιομηχανίες για καλής ποιότητας αχλάδια δίνουν 40 λεπτά το κιλό.

Μάχη με εχθρούς και ασθένειες στην Αρκαδία

Αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η αυλαία της συλλογής αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλι στην Αρκαδία. Για μία μέτρια χρόνια, κάνουν λόγο οι παραγωγοί, με προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες και σημαντικές προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουν ζημιές. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Ηλία Γκάγκα, η ψύλλα, το φουζικλάδιο και το βακτηριακό κάψιμο τους αποτελούν βασικούς εχθρούς και τις ασθένειες που προσβάλλουν την αχλαδιά στην περιοχή. 
Του Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόο

Πηγή

COMMENTS