HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Αργυροπούλι ή Ηλώνη ή Καρατζόλι – Μάτι Τυρνάβου ή Γυαλί Αργυροπουλίου

Αργυροπούλι ή Ηλώνη ή Καρατζόλι – Μάτι Τυρνάβου ή Γυαλί Αργυροπουλίου

Το Αργυροπούλι (παλιότερες ονομασίες Ηλώνη και Καρατζόλι είναι ένα χωριό του Δήμου Τυρνάβου. Χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου.

 

Απέχει 13 χλμ από τον Τύρναβο και 29 χλμ από τη Λάρισα. Έχει πληθυσμό 1.670 άτομα (απογραφή 2011]) και οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η ξυλεία. Στο Αργυροπούλι ανήκουν οι οικισμοί Άνω Αργυροπούλι, Λυγαριά και Βοτανοχώρι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής (πολιούχος) στην πλατεία του χωριού, χτισμένη το 1884, της Ανάληψης 2 χλμ από το Αργυροπούλι στις όχθες του ποταμού, του Αγίου Δημητρίου στο Νεκροταφείο και της Αγίας Παρασκευής (19ος αι., στον τύπο της βασιλικής) σε λόφο πάνω από τον οικισμό Μωραΐτη,πάνω από το χωριό στις Γελαδαρές δεσπόζει ο προφήτης Ηλίας απ’όπου η θέα στον κάμπο είναι γοητευτική. Το πέτρινο γεφυράκι Μωραΐτη κατασκευασμένο το 1908 συνδέει το χωριό με την ομώνυμη περιοχή.Κάτω από το γεφυράκι στην παλαιά εποχή όπου ο Καναράς είχε νερό, με τη διάνοιξη κατάλληλης στέρνας,σχημάτισαν υπό μορφήν Πισίνας, το πρώτο φυσικό κολυμβητήριο και μετά στη Δέση άλλο σημείο πιο πάνω στην περιοχή Κεραμίδα, Φυσικά και τα δύο κολυμβητήρια λειτούργησαν μόνο για αγόρια. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας διατηρείται τζαμί στην περιοχή Γκουτσιασμέ με μιναρέ, όπου υπάρχει και πέτρινη βρύση.

Η ομηρική πόλη Ηλώνη, που αναφέρεται για τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο, πιθανότατα είναι η Λειμώνη των κλασικών χρόνων, πόλη με εύφορα λιβάδια, που ποτιζόταν από τα νερά της πηγής Μάτι. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης σώζονται στο ύψωμα Καστρί βόρεια του Αργυροπουλίου. Η τοπική παράδοση θέλει την προέλευση της τούρκικης ονομασίας «Καρατζόλι» (kara göl= μαύρη λίμνη) να αναφέρεται στη δράση του Νικοτσάρα στην περιοχή.

Τα βίντεο μας αποκαλύπτουν τους θησαυρούς της λίμνης…

Το Μάτι αποτελεί σήμερα τη μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας και παρά τη μικρή της έκταση (250 στρ.) αποτελεί τον πυρήνα ενός οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Μαζί με τον Πηνειό ποταμό αποτελούν τους μοναδικούς υδροβιότοπους του νομού.

 

Η λίμνη αυτή ονομάζεται γυαλί, περιβάλλεται από πλατάνια, ιτιές, καλαμώνες και βάλτους και από ψηλά έχει μια εντυπωσιακή εμφάνιση και μοιάζει με ένα τεράστιο σκοτεινό μάτι της πεδιάδας.Η κοντινή λίμνη, φιλοξενούσε στο οικοσύστημά της την σπάνια στο είδος ασημένια πάπια, το αργυρό πουλί εκ της οποίας έλαβε το σύγχρονο όνομα το χωριό και η οποία αποτελεί το έμβλημα του χωριού.  Η παλιά κοίτη του ποταμού, Μάτι, προσφέρεται για περιπάτους και ερασιτεχνικό ψάρεμα καραβίδας.

Συνήθως δίπλα στους νερόμυλους οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε πηγές και σε περιβάλλον μοναδικό λειτουργούσαν τα μαντάνια και οι νεροτριβές, ή οι γνωστές δριστέλες.
viewimg
Στο παρελθόν τα μαντάνια διέθεταν μεγάλα ξύλινα σφυριά τα οποία με τη βοήθεια του νερού χτυπούσαν επί ώρες τα μάλλινα στον αργαλειό υφασμένα χοντρά υφάσματα ώστε αυτά να γίνουν πιο συμπαγή να βγάλουν το χνούδι τους και στη συνέχεια να μετατραπούν σε είδη ρουχισμού.
Σήμερα οι εποχές και οι συνήθειες άλλαξαν ακόμα και οι άνθρωποι της υπαίθρου έγιναν αστοί με τις συνήθειες της πόλης και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Στην περιοχή Μάτι Τυρνάβου δίπλα στη λίμνη και τις πηγές ο μύλος γκρεμίστηκε, τα μαντάνια δεν λειτουργούν, ωστόσο οι νεροτριβές παραμένουν να θυμίζουν εικόνες από το παρελθόν.
Υπάρχουν επτά παραδοσιακά ξύλινα υπαίθρια πλυντήρια για το πλύσιμο, κυρίως μεγάλων σκεπασμάτων και χαλιών. Οι δριστέλες στο «Μάτι» Τυρνάβου, λίγο πριν το Αργυροπούλι βρίσκονται σε ειδυλλιακό τοπίο με τα νερά των πηγών να τροφοδοτούν τη λίμνη και στη συνέχεια το νερό μετά τον καταρράκτη του φράγματος να ρέει ανάμεσα στα πλατάνια και το πράσινο.
streetview%2B(2)
Επί 47 χρόνια τη νεροτριβή συντηρεί ο Αργυροπουλίτης κ. Ανδρέας Βογιατζής και η σύζυγός του κ. Αλεξάνδρα.
Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Το όνομα του κ. Ανδρέα Βογιατζή είναι συνυφασμένο με τις δριστέλες και βρίσκεται πάντα εκεί να εξυπηρετήσει όσους θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν.
Η διαδικασία είναι ίδια αιώνες τώρα. Ο χρήστης μεταφέρει τις φλοκάτες, τις κουβέρτες, τα χαλιά και ό,τι άλλο θέλει να πλύνει. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό τα ρίχνει μέσα στη νεροτριβή.
Ρωτήσαμε τον κ. Βογιατζή για το κόστος και μας είπε ότι το κόστος της μιας νεροτριβής είναι 7 ευρώ, εκεί μπορούν να τοποθετηθούν για πλύσιμο π.χ. μέχρι και δώδεκα κουβέρτες και η διαδικασία του πλυσίματος διαρκεί 15 με 20 λεπτά.
Στη συνέχεια τα πλυμένα ρούχα μεταφέρονται σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο πάνω σε σύρματα ώστε με τη βοήθεια του ηλίου να στεγνώσουν. Το διάστημα αυτό πολλές φορές όσοι χρησιμοποιούν τις νεροτριβές φροντίζουν να συνδυάζουν το πλύσιμο με το περιβάλλον είτε ψήνοντας υπαίθρια είτε επισκέπτοντας το γειτονικό Αργυροπούλι όπου οι ψησταριές εκεί, τα ουζερί είναι έτοιμα να τους προσφέρουν τσιπουράκι και καλό μεζέ.
Φυσικά ο κ. Ανδρέας παραμένει στις νεροτριβές ακούραστος φρουρός ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κλοπής των ρούχων.Οπως ο ίδιος τα αφηγήθηκε στο site https://ampelwnaslarisas.blogspot.com/ To 2015.

Μετά τη σύντομη παρένθεση για τις ντριστέλες αφήνοντας αυτόν το  θαυμάσιο υγροβιότοπο που φιλοξενούσε μια εξαιρετική χλωρίδα με πλατάνια, λεύκες, ιτιές, καλάμια, λουλούδια κ.λπ. και ένα πλήθος από πουλιά, ψάρια, χέλια, καραβίδες, ακόμη και ενυδρίδες (βίδρες),σε μια σύγχρονη απαξίωση.

limni argyropoylioy1 1Το καλοκαίρι του 1992, δυστυχώς, σε μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, με απόφαση του τότε  νομάρχη Λάρισας, τον απόστρατος αξιωματικό της Αεροπορίασ Εξαδάκτυλος, αποφάσισε να αδειάσει η λίμνη προκειμένου τα νερά της να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των βαμβακοφυτειών στην περιοχή του Χαροκόπου, κοντά στη Λάρισα. Εκ του αποτελέσματος το κακό,  έγινε. Μετά την αφαίρεση των νερών του ποταμού τα φυτοφάρμακα των γύρω χωραφιών και αμπελιών έφτασαν στον πυθμένα της λίμνης και της κοίτης, τον μόλυναν και κατέστρεψαν όλη την πανίδα. Αργότερα μία ομάδα από   φίλους του περιβάλλοντος έκαναν σοβαρές προσπάθειες να διορθώσουν το κακό. Έβαλαν γόνους ψαριών, χελιών και καραβίδας και όλοι ευχηθήκαμε να έχουν αίσια αποτελέσματα, να μην πάνε χαμένοι όλοι αυτοί οι κόποι. Δυστυχώς, όμως, ούτε οι προσπάθειες ούτε οι ευχές είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

COMMENTS