HomeΚΟΙΝΩΝΙΑΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

Αγ. Φανούριος και συνταγή Φανουρόπιτας!

Αγ. Φανούριος και συνταγή Φανουρόπιτας!

Του Αγ.Φανουρίου σήμερα,27 Αυγούστου .Ενας Αγιος που έγινε γνωστός από την ανεύρεση της ιερής του εικόνας στη Ρόδο τον 14ο αιώνα.Σύμφωνα με την παράδοση, η Φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου. Η μητέρα του ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, πολύ σκληρή με τους φτωχούς στους οποίους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Ο γιος, ο Αγιος Φανούριος, προσπάθησε να την σώσει από την Κόλαση, αλλά δεν τα κατάφερε. Για αυτό παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του: «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Φανουρόπιτες Αγ.Γεώργιος Τυρνάβου.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος φανερώνει ότι ζητήσεις. Αλλωστε το όνομα του Αγίου, προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Παραδοσιακά λένε οι πιστοί «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου». Κοιμούνται, βλέπουν στον ύπνο τους την απάντηση και έπειτα κάνουν την πίτα, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί από ιερέα και μετά την μοιράζουν

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου Φανουρόπιτες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Κατά την παρασκευή της φανουρόπιτας συνηθίζεται μάλιστα να διαβάζεται η παρακάτω ευχή:

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώναπλουσιοπάροχος χορηγός,ο δοτήρ των αγαθών,ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,η ελπίς των απηλπισμένωνη βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.Ευλόγησον τα δώρα ταύτακαι τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,εις δόξαν σήν και τιμήντου αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.Παράσχου δέ, αγαθέ,τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαντήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσειυμνώσι καί δοξάσωσιτο πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,πρεσβείαιςτης υπερευλογημένης Θεοτόκου,του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.Αμήν.

 

Συνταγή Φανουρόπιτας

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αγ.Γεώργιος Τυρνάβου

Υλικά

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,1 κουταλάκι κανέλλα,,1 μπέικιν,1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι,1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη,1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό,3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα,ελάχιστη σόδα,ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού,1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά),1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μιξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αγ.Γεώργιος Τυρνάβου

Αλλα έθιμα με Φανουρόπιτα

Οπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, υπάρχουν παραλλαγές για τη φανουρόπιτα σε όλη την Ελλάδα.

Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.

Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμένα ζώα.

Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος κάτι φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησία και περιμένετε τα αποτελέσματα!

Πηγή :Διαδίκτυο

COMMENTS