HomeΕΛΛΑΔΑ

Χατζηδάκης: Σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνηση

Σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της εταιρίας BLINK Charging Hellas, στο Ζάππειο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, παρουσία των υπουργών Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τα κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ανέφερε: «Mέσω της δράσης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” επιδοτούμε με 500 ευρώ την αγορά έξυπνων οικιακών φορτιστών από πολίτες». Και πρόσθεσε: «Δίνουμε επίσης σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες για την εγκατάσταση φορτιστών, μέσω παροχής έκπτωσης δαπάνης και θεωρούμε το κόστος φόρτισης για τους εταιρικούς στόλους ως έξοδο, μειώνοντας έτσι τον φόρο που καταβάλλει η εταιρεία».

Όπως είπε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση της ηλεκτροκίνησης, μέσω της παροχής σημαντικών αναπτυξιακών-φορολογικών κινήτρων. Στόχος μα είναι η παραγωγή φορτιστών, μπαταριών -ακόμα και ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί όχι;- στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στις περιοχές αυτές και να τις καταστήσουμε πόλους ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

 

Όπως έκανε γνωστό, αναπτύσσεται ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς της ηλεκτροκίνησης, με σαφή τον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ και των υπόλοιπων φορέων. Προτεραιότητα δίνεται σε πλατείες, λιμάνια, αεροδρόμια, ενώ έως το τέλος του 2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων έχουν δεσμευθεί να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης, οι δε δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν σημεία για τους φορτιστές μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους».

Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε ότι για τα νέα κτίρια προβλέπεται υποχρέωση τοποθέτησης φορτιστών από το 2021 κι έπειτα, ενώ για τα παλιά θα ακολουθηθεί μοντέλο παρόμοιο με αυτό που ισχύει για το φυσικό αέριο, δεν θα χρειάζεται δηλαδή απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

«Η κυβέρνηση προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα»

«Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ρηξικέλευθων πολιτικών». Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας ότι στόχος είναι ως το τέλος της δεκαετίας 1 στα 3 αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό, με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων και επεσήμανε τη συνεργασία του ΥΠΕΣ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροκίνησης.

«Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι «έχουμε καταφέρει να συνεργάζονται γραφειοκρατίες και υπουργεία για να ετοιμάζουν την Ελλάδα για την νέα εποχή», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπενθύμισε τους τρεις στόχους του υπουργείου, που έχουν να κάνουν με την ανανέωση του γερασμένου στόλου αυτοκινήτων, τις υποδομές αστικής φόρτισης, αλλά και τη λεπτομερή παρακολούθηση του δικτύου ηλεκτροκίνησης, που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Υπογράμμισε, μάλιστα, τη δύναμη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών στο παρόν αλλά και το μέλλον, ενώ καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ειδικότερα της ηλεκτροκίνησης.

Επίσης, τόνισε ότι η Blink επιθυμεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη μέσω της επένδυσης στην Ελλάδα, και αυτό αποτελεί «απόδειξη εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας και της κυβέρνησης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS