Στην Αμμόχωστο το Barbaros – «Σταματήστε τις επιχειρήσεις» λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

HomeΔΙΕΘΝΗ

Στην Αμμόχωστο το Barbaros – «Σταματήστε τις επιχειρήσεις» λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ανοιχτά της Αμμόχωστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros  που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Άμεση η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «προκλητικά βήματα».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX της ‘Αγκυρας οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. 

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον online χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, marinetraffic ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου σεσημείο πολύ κοντά στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που μπορεί εύκολα να προκαλέσει νέα σοβαρή ένταση με την Αθήνα και την Λευκωσία. To Barbaros φαίνεται να κινείται με νότια κατεύθυνση, με ταχύτητα 4,9 κόμβων.

 
 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

COMMENTS