ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 27Η Γ.Σ. ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος νέος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.Ο.
- Τάχθηκε υπέρ αλληλοκατανόησης λαών και διαθρησκειακού διαλόγου
«Σας είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου. Θέλω να ξέρετε ότι αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) ως μεγάλη τιμή και ευθύνη. Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω τα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αστάθεια και αναταράξεις σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω, όμως, ότι με την συνδρομή όλων, με μεθοδικότητα, στοχοπροσήλωση και επιμονή θα μπορέσουμε με τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να προσθέσουμε κύρος στη ΔΣΟ όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων και κοινοβουλίων των κρατών με σημαντική ορθόδοξη μαρτυρία, αλλά ευρύτερα στον μεταβαλλόμενο κόσμο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας –στην οποία συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες- κατά τη διάρκεια της 27ης Γενικής Συνέλευσής της, η οποία λόγω της πανδημίας διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι ιδιόμορφη με πολλαπλές σοβαρές προκλήσεις, όπως η υποχώρηση των χριστιανικών αξιών από τον προηγμένο κόσμο, την άλλοτε καλουμένη “χριστιανική δύση”, ο κίνδυνος εξαφάνισης της χριστιανικής παρουσίας στο λίκνο του χριστιανισμού, τη Μέση Ανατολή, η βεβήλωση του οικουμενικού συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, με τη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος, αλλά και τα κατά καιρούς ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ των επιμέρους εκκλησιών. Σε όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι αν θέλουμε να είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός να έχουμε ενεργή παρέμβαση και εποικοδομητικό λόγο».
Είμαστε παιδιά και εγγόνια της Ρωμανίας…
Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «η ΔΣΟ τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να κατοχυρωθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως διεθνής θεσμός και να έχει μικρή αλλά διακριτή παρουσία με το δικό της στίγμα στα διεθνή δρώμενα. Με σκαμπανεβάσματα, άλλοτε με αδρανοποίηση κάποιων μελών και άλλοτε με την ένταξη νέων, η ΔΣΟ με τις παρεμβάσεις της σε καίρια ζητήματα, όπως είναι ο διαπολιτισμικός-διαθρησκειακός διάλογος και οι διώξεις των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, άφησε το δικό της αποτύπωμα, ως φόρουμ που ευνοεί την αλληλοκατανόηση λαών, τον σεβασμό του άλλου και την καταλλαγή. Θεωρώ ότι αυτά τα οποία έχουμε πετύχει συνιστούν το εφαλτήριο μιας νέας περιόδου στην δράση της Οργάνωσής μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι τόσο η θεσμική μας ενίσχυση όσο και η ευρύτητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας. Κι αυτό, αναμφίβολα είναι ένα καθήκον που βαραίνει όλους μας, όσοι πιστεύουμε στο κοινό μας εγχείρημα, στο κοινό μας όραμα. Γιατί, αν και είμαστε πολιτικοί παράγοντες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτικές παρατάξεις, έχουμε ως κοινό εφόδιο την κοινή μας πίστη στον Τριαδικό Θεό και την Ορθοδοξία. Μοιραζόμαστε κοινή πολιτισμική κληρονομιά ως παιδιά και εγγόνια της υπερχιλιόχρονης ελληνορθόδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας. Άλλωστε, επί τη βάση αυτής της κοινής ορθόδοξης πίστης και κληρονομιάς, κατορθώσαμε να κερδίσουμε όλ’ αυτά τα χρόνια την αναγκαία αλληλοεκτίμηση και εμπιστοσύνη, παρά τις όποιες φυσιολογικές διαφωνίες που μπορεί να προέκυψαν σε επί μέρους ζητήματα».
Ο νέος Γ.Γ. της ΔΣΟ επισήμανε ότι «θεωρούμε την Ευρώπη, πρωτίστως, ως πολιτισμικό χώρο που συγκροτήθηκε βάσει συγκεκριμένων πυλώνων, ένας από τους οποίους είναι ο χριστιανισμός, και αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας την υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών και την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος για ολόκληρη την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι το Βλαδιβοστόκ». Ενώ με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την Αγία Σοφία υιοθέτησε την πρόταση του Ρώσου βουλευτή κ. Ιβάν Σούχαρεφ αναφορικά με το θέμα «της ανάδειξης της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας, τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού αλλά και των ναών προς τιμή της» με την έκδοση σχετικού τόμου.
Ελληνική Επανάσταση και Άγιο Όρος
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρακόπουλος στη συμπλήρωση 200 ετών από το 1821 σημειώνοντας ότι «την σκλαβιά αυτήν δεν την ένοιωσαν μόνο οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι ορθόδοξοι λαοί από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Την έζησε και το Άγιον Όρος και οι ορθόδοξοι μοναχοί απ’ όλον τον κόσμο που εγκαταβιούν στο Περιβόλι της Παναγίας. Προτείνω, λοιπόν, να αναθέσουμε τη μελέτη και την έκδοση ανάλογου τόμου με θέμα: Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912). Ο τόμος αυτός, εμπλουτισμένος με πολλά φωτογραφικά τεκμήρια, θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε πολύγλωσση έκδοση σε όλον τον κόσμο».
Στη θέση του προέδρου της Γ.Σ. της ΔΣΟ επανεξελέγη ο κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, ενώ από την ελληνική αντιπροσωπεία ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης ταμίας, ο κ. Θανάσης Δαβάκης επικεφαλής της επιτροπής συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης επικεφαλής της Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Θρησκευτικών Διώξεων.
Μηνύματα στη Γ.Σ. της ΔΣΟ απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β΄ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.