Μ. Χαρακόπουλος: “Άρση πρακτικών εμποδίων για αλλοδαπούς εργάτες γης”

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: “Άρση πρακτικών εμποδίων για αλλοδαπούς εργάτες γης”

• Έντονο πρόβλημα για συγκομιδή μήλων στην Αγιά

 

«Προτίθεστε, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που ήδη ελήφθησαν, να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των εμποδίων στους αλλοδαπούς εργάτες γης,ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συλλέξουν την παραγωγή τους χωρίς προβλήματα;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους αρμόδιους υπουργούς μετά από ενημέρωση που είχε από παραγωγούς της Αγιάς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη, Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη, Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο,επανέρχεται σε κρίσιμες παραμέτρους που άπτονται του καθεστώτος μετάκλησης αλλοδαπών εποχιακών εργατών, τις οποίες είχε επισημάνει έγκαιρα και από το βήμα της βουλής. 

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζεται με την έλευση αλλοδαπών εργατών γης. Την άνοιξη, οι ανάγκες για τις καλλιεργητικές εργασίες καλύφθηκαν με τις ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 1ης Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Α΄ 90), που επέτρεψαν τη μετάκληση αλλοδαπών εποχιακών εργατών,αλλά, όπως αναφέρουν οι αγρότες, υπάρχουν ακόμα πρακτικά προβλήματα. Έτσι, οι εργάτες γης που απαιτούνται δεν επαρκούν, και η συγκομιδή της παραγωγής τους, που είναι και το επιστέγασμα των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς,βρίσκεται ενώπιον δυσχερειών. 

Σύμφωνα με παραγωγούς, άλλα και σχετικό ψήφισμα του Δήμου Αγιάς, στην ονομαστή για την μηλοπαραγωγήπεριοχή της, υφίσταται σημαντικό πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των αναγκαίων εργατικών χεριών. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή των μήλων και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για εργατικά χέρια, τα οποία, όμως, μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή των ρυθμίσεων της προαναφερόμενης ΠΝΟ, όπως οι καθυστερήσεις στην έκδοση ΑΜΚΑ των αλλοδαπών και ο περιορισμός των 90 ημερών εργασίας. Όσοι εισήλθαν στα μέσα με τέλη Μαΐου και παραμένουν στη χώρα εργαζόμενοι, κοντεύουν να συμπληρώσουν το όριο των 90 ημερών και θα πρέπει να φύγουν καταμεσής της κρίσιμης για τους αγρότες περιόδουτης συγκομιδής». 

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει επισημαίνοντας ότι «οι αγρότες της Αγιάς ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα ζητούν να επιτρέπεται στους αλλοδαπούς εργάτες που εισήλθαν με τις διατάξεις της ανωτέρω ΠΝΠ και έχουν ήδη αποχωρήσει για τη χώρα τους, να μπορούν να εισέλθουν ξανά χωρίς να επαναληφθεί η ίδια χρονοβόρα διαδικασία και χωρίς ο αγρότης να επιβαρυνθεί για δεύτερη φορά το κόστος της. Επίσης, να παραταθεί το δικαίωμα εργασίας και πέραν των 90 ημερών, τόσο για αυτούς που επιθυμούν να επανέλθουν όσο και για αυτούς που είναι ήδη στη χώρα και επειδή πλησιάζει ο χρόνος συμπλήρωσης αυτών των 90 αυτών ημερών θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν».

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS

Verified by MonsterInsights