Μητσοτάκης στο CNN: «Περιμέναμε την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού»

HomeΔΙΕΘΝΗ

Μητσοτάκης στο CNN: «Περιμέναμε την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNN στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour.

Στη συνέντευξη έγινε λόγος για την κατάσταση κορονοϊού στην Ελλάδα και τους τρόπους περιορισμού της πανδημίας από την πλευρά του πρωθυπουργού, φέρνοντας η δημοσιογράφος ως κακό παράδειγμα τις τακτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο  πρωθυπουργός τόνισε κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown στη χώρα. «Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα 

«Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική της σχέση με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN και στην Christiane Amanpour. 

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας. Το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι  τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό δεν αποτελεί μόνο δική μου άποψη, διότι δεν νομίζω ότι πρόκειται απλώς για μια διαφωνία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών. Πιστεύω ότι αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό βλέπετε το γαλλικό Ναυτικό στην περιοχή. Γι’ αυτό βλέπετε την ΕΕ να υποστηρίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο καταγγέλλοντας τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Και γι ’αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν το πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των διενέξεων είναι μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

COMMENTS