Μάξιμος στο ΠΝΛ: “Ετοιμοπόλεμο” το Πανεπιστημιακό για έξαρση της πανδημίας – Η Λάρισα δικαιούται ΜΕΘ Παίδων

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στο ΠΝΛ: “Ετοιμοπόλεμο” το Πανεπιστημιακό για έξαρση της πανδημίας – Η Λάρισα δικαιούται ΜΕΘ Παίδων

Για την ετοιμότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ) να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον Διοικητή του ιδρύματος κ. Δημήτρη Κατσικονούρη και τον υπεύθυνο Covid και πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, καθηγητή κ. Γιώργο Συρογιαννόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων που προέκυψαν από την επανεμφάνιση του κορονοϊού, τη στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό και τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διοικητής, το ΠΝΛ, ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, προέβη σε μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στον ρόλο του και να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τη δημιουργία υποδομών που απαιτούνταν για τη διαχείριση των κρουσμάτων, τη νοσηλεία των βαρύτερων περιστατικών και την εξέταση των δειγμάτων. Σήμερα, είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που διαθέτει 16 κλίνες αρνητικής πίεσης, ενώ ο σχεδιασμός στην περίπτωση που υπάρξει εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων περιλαμβάνει την ανάπτυξη 32 κλινών συνολικά σε τρεις κλινικές (οφθαλμολογική, δερματολογική και νευρολογική) για τα θετικά, ήπια και ύποπτα περιστατικά. Επιπροσθέτως, σε ότι αφορά τα βαριά περιστατικά, μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 6 κλίνες, πέραν των 8 υπαρχουσών ως ΜΕΘ covid, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για επιπλέον κλίνες. Σε ότι αφορά τη στελέχωση του νοσοκομείου με το κατάλληλο προσωπικό, ανέφερε ότι ενισχύθηκε με 70 περίπου άτομα (ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό), ενώ οσονούπω αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ για την πρόσληψη 23 ακόμη ιατρών.

 

ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα

Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τους νοσηλευόμενους νέους που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στη γέφυρα του Αλκαζάρ, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση, καθώς και τις εγκαταστάσεις της Παιδιατρικής Κλινικής. Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος ενεχείρισε στον κυβερνητικό βουλευτή υπόμνημα με τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων, επισημαίνοντας ότι σε όποιο νοσοκομείο υπάρχει αντίστοιχη ΜΕΘ στη χώρα, υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη από πανεπιστημιακές κλινικές.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Θεσσαλός πολιτικός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον διοικητή και τον κ. καθηγητή για την αναλυτική ενημέρωση και κυρίως για το σοβαρό έργο που επιτελούν, καθιστώντας το Πανεπιστημιακό, όπως με διαβεβαίωσαν, “ετοιμοπόλεμο” σε κάθε ενδεχόμενο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η περιπέτεια του Covid απέδειξε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει τις αντοχές, το προσωπικό και τις ικανότητες να ανταποκριθεί επάξια στην αποστολή του, αφού και οι πλέον δύσπιστοι, αντιλαμβάνονται πια την αξία της προσφοράς του. Το “μεγάλο ευχαριστώ”, λοιπόν, απευθύνεται πρωτίστως στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους όσοι προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους συχνά υπερβάλλον εαυτούς. Τους είμαστε ευγνώμονες! Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη διατρανώσει την ευγνωμοσύνη του στους ανθρώπους που κρατούν όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας. 

Όσον αφορά τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων, νομίζω ότι η Λάρισα τη δικαιούται. Δυστυχώς, λόγω ασυγχώρητης αβελτηρίας δεν υλοποιήθηκε το 2010 η δωρεά του “Ιδρύματος Νιάρχος”. Χρέος όλων μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να δημιουργηθεί στη Λάρισα ΜΕΘ Παίδων, που θα εξυπηρετεί τα περιστατικά απ’ όλη τη Θεσσαλία, που σήμερα αναγκαστικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία».

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS