HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: « Χάθηκε στη…μετάφραση ο κ. Βορίδης!»

Επίκαιρο όσο ποτέ, καθίσταται και πάλι το  θέμα που τέθηκε ήδη από τις 28 Απριλίου, από τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, που είχε ζητήσει με γραπτή της ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να γίνει άμεσα ο συμψηφισμός των εισφορών των αγροτών, με τις αποζημιώσεις που τους οφείλει ο ΕΛΓΑ.

Ο Υπουργός απάντησε στην ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή, δημιουργώντας «θολό τοπίο» και απαντώντας σε άλλα αντί άλλων, όπως δηλώνει η Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας, τα εξής:  

 

« Ζήτησα τα αυτονόητα από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο αγρότης που οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, να έχει το δικαίωμα να τις συμψηφίσει με ποσά αποζημιώσεων που του οφείλει ο ΕΛΓΑ- και μάλιστα για χρόνια.

Είχα επισημάνει τότε ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα δύο χρόνια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τελικά δεν είναι δυνατή, ούτε καν για παλιότερες ζημιές, ακριβώς επειδή οι αγρότες δεν έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθαρά λόγω έλλειψης ρευστότητας.

  Όλα αυτά συνιστούν έναν «φαύλο κύκλο», που δεν υπακούει σε καμία λογική, καθώς πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των περιπτώσεων αγροτών που χάνουν κάθε δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων, γιατί δεν έχουν αποπληρώσει τις εισφορές της τρέχουσας περιόδου την ώρα που εκδηλώνεται η ζημιά, παρά το γεγονός ότι έχουν προηγούμενες απαιτήσεις από τον Οργανισμό, των οποίων ωστόσο η έγκαιρη καταβολή θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση του κ. Βορίδη μόνο ωςδιαδικαστική και άνευρη μπορεί να εκληφθεί, από την στιγμή που στο απολύτως εύλογο αίτημα ολόκληρου του αγροτικού κόσμου της χώρας, να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση στη θεσμική προσαρμογή, έτσι ώστε να είναι εφικτός  ο ανωτέρω συμψηφισμός, ο οποίος και δίκαιος είναι και πολλά προβλήματα θα λύσει, απαντά πως:

«Σε κάθε περίπτωση, πέραν της άμεσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς, ο παραγωγός, προς διευκόλυνσή του, έχει τη δυνατότητα στο έντυπο της δήλωσης καλλιέργειας, να εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να εισπράξει την εισφορά από τον λογαριασμό του, όταν κατατεθούν σε αυτόν ποσά που προκύπτουν από επιστροφές π.χ. από το Δημόσιο»…

«Από το Δημόσιο»… Έτσι γενικώς και αορίστως και …ασχέτως!

Γιατί σ’αυτή τη διαδικασία λοιπόν, δεν εντάσσει ευθέως  και ξεκάθαρα και τον ΕΛΓΑ ; 

Παριστάνει σαν να μην αφορά το ζήτημα το χαρτοφυλάκιό του και ειδικότερα έναν οργανισμό που έχει δεκάδες προβλήματα– κατά την ομολογία του ίδιου, αλλά και όλων όσων έχουν υπάρξει υπουργοί, υφυπουργοί ,πρόεδροί του κλπ και που τώρα,όλοι προτείνουν λύσεις.

Ο κ Βορίδης , πετάει τη μπάλα στην κερκίδα, καθώς εμείς άλλα του ζητάμε , άλλα όμως εκείνος λέει!

Για τον ΕΛΓΑ, εμείς ζητάμε ρύθμιση, για το δημόσιο εκείνος μας νουθετεί.

Μετά, αναρωτιόμαστε «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; »

Από την αρρώστια τηςανειλικρίνειας, ψοφάνε !»

 

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤ:
Αθήνα, 30-7-2020
Αριθμ. Πρωτ.: 448/111886
Προς:
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ
«Αίτημα συμψηφισμού των εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛ.Γ.Α. με τις αποζημιώσεις οφείλει ο ΕΛ.Γ.Α.»
Η Ερώτηση 6039/28-4-2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αχαρνών 2, 10432 Αθήνα, Τηλ. 210-2124331, Fax: 210-2124524
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ε. Λιακούλη και κ. Α. Πάνας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Με τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (Δ Κ/Ε) και την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου προς τον ΕΛ.Γ.Α., εξασφαλίζονται στον παραγωγό: α) η ασφάλιση των προϊόντων του που πλήττονται από διάφορα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και β) η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ν. 3877/2010, δικαίωμα αποζημίωσης έχουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που απορρέει από την υποβολή της ΔΚ/Ε δεν μπορεί να συμψηφιστεί με πιθανή αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α..
Σε κάθε περίπτωση, πέραν της άμεσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς, ο παραγωγός, προς διευκόλυνσή του, έχει τη δυνατότητα στο έντυπο της ΔΚ/Ε να εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να εισπράξει την εισφορά από τον λογαριασμό του όταν κατατεθούν σε αυτόν ποσά που προκύπτουν από επιστροφές π.χ. από το Δημόσιο.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι από την εφαρμογή της ΔΚ/Ε, η οποία ξεκίνησε από το έτος 2011, και πάντοτε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών, δίδεται αρκετό χρονικό διάστημα για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς. Έτσι για το έτος 2019 ενώ η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ήταν η 31η Μαρτίου 2020, με
Η ισορροπία μεταξύ εισφορών-αποζημιώσεων είναι σημαντικό να διατηρηθεί, διότι με τον τρόπο αυτόν ο Οργανισμός διατηρεί την απαιτούμενη, για την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ρευστότητα.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, στους στόχους της νέας Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), αλλά και της νέας
ΕΚ:\ Https://d.docs.live.net/ff066a186489a60c/Υπολογιστής/30-7-2020/Ε 6039 Αίτημα συμψηφισμού εισφορών αγροτών με τις αποζημιώσεις του ΕΛ Γ Α .doc
ΕΛ.Γ.Α. μετατέθηκε η ημερομηνία για τις 31 Μαΐου 2020.
απόφαση της Διοίκησης του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Βουλευτή κα Ε. Λιακούλη 2. Βουλευτή κ. Α. Πάνα
-2-
Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. είναι η αναβάθμιση του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας καθώς και του Οργανισμού προς όφελος των αγροτών. Ειδικότερα, στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή, προσφέροντας επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών της χώρας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διεργασίες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι αναγκαίες αλλαγές με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίες θα τεθούν άμεσα σε ισχύ μετά τη θεσμοθέτησή τους.
Ήδη με την αριθ. 142/21211/23-1-2020 (ΑΔΑ:Ψ6ΩΙ4653ΠΓ-ΖΝ1) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛ.Γ.Α., για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων και την υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων προς τον Υπουργό και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα, το έργο της ομάδας εργασίας, συμπεριλαμβάνει:
α) Τη μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β) Την ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α..
γ) Τον συντονισμό με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα του ΥΠΑΑΤ που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες.
δ) Τη διερεύνηση άλλων πιθανών τρόπων αποζημίωσης καταστροφών.
Η ομάδα εργασίας ολοκληρώνοντας το έργο της θα συντάξει πόρισμα, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα θέματα που επεξεργάστηκε, καθώς και οι λύσεις που προτείνει να υιοθετηθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS

Verified by MonsterInsights