ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΣΦΑΚΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ…

HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΣΦΑΚΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ…

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΣΦΑΚΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ… ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Κωνσταντινιά Πατσή
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής σε όλες της μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών και των οικολογικών συμπλεγμάτων που σχηματίζουν, ένας ανεκτίμητης αξίας φυσικός πόρος που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών. Ένας κοινός παγκόσμια πλούτος, η βιώσιμη διαχείριση του οποίου αποτελεί την ουσιαστικότερη ίσως εγγύηση για την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

Η έννοια της βιοποικιλότητας αποτελεί καίριο σημείο αναφοράς για το σύνολο των περιβαλλοντικών ζητημάτων καθώς η προσέγγισή της αναδεικνύει τη συνέχειά τους και προβάλλει τις τοπικές, εθνικές και πλανητικές τους διαστάσεις.

Σύμφωνα με τους Διεθνείς Οργανισμούς, η «μοίρα» της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα δεμένη με τη βιολογική ποικιλία, καθώς η βιοποικιλότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων παγκόσμια.

ΠΗΓΗ: sansimera.

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS

Verified by MonsterInsights